Mirjam Jukić

Oboljeli od multiple skleroze trebaju se držati preporuka Zavoda za javno zdravstvo kao i svi ostali i za sada nema posebnih preporuka. 

Dakle kao i za ostalu populacija najvažnija preporuka je često pranje ruku i izbjegavanje socijalnih kontakata te izbjegavanje zaraženih osoba, što za nas oboljele vrijedi i kod svih ostalih viroza.

I dalje je na snazi preporuka koju možete pronaći na linku OVDJE u kojoj između ostalog stoji kako nema potrebe za prestankom uzimanja DMT lijekova i terapija.

Ukoliko osoba s multiplom sklerozom bude zaražena koronavirusom ovisno o njenom stanju neurolog će odlučiti o nastavku terapije. Dok nema zaraze preporuka je i dalje uzimati terapiju i držati se preporuka koji vrijede za sve tijekom pandemije.

“U ovom trenutku, Mellen centar na klinici u Clevelandu preporučuje pacijentima da ne prekidaju niti odgađaju terapiju. Vjerujemo da su način na koji lijekovi djeluju, trajanje djelovanja tih lijekova i rizik od povećanja aktivnosti MS-a razlog da se terapija ne prekida. S obzirom na ono što znamo o trenutnim rizicima COVID-19, prekid terapije oboljelima može donijeti više štete nego koristi” istaknuo je za NeurologyLive dr. Robert Fox neurolog Mellen Centra.

Njegovo mišljene dijele i drugi MS centari, uključujući Stanfordov program multiple skleroze i neuroimunologije, koji je pacijentima savjetovao da “nema razloga za promjenu ili izbjegavanje lijekova koji se odnose na liječenje multiple skleroze”.

Konkretno MS society navodi i kako lijekovi iz prve linije zapravo nisu generalno imunosupresivna terapija te ih oboljeli mogu normalno uzimati. Druga linija lijekova također se uzima normalno i za sada nema preporuke o prestanku uzimanja iako je njihovo djelovanje na imunitet značajno u odnosu na prvu liniju.

Ako ste na drugoj liniji terapije ionako u sklopu obvezne procedure odlazite na pripremu i vađenje krvi te ćete biti obrađeni kod neurologa prije uzimanja terapije te ćete tada dobiti sve informacije i ovisno o vašem stanju neurolog će odlučiti ima li potrebe prolongirati uzimanje terapije, no za sada se terapije daju normalno ukoliko niste zaraženi koronavirusom.

Kao i inače svaki oboljeli od multiple skleroze ima različite simptome i klinička slika vrlo je različita te je teško donijeti opće preporuke. Jasno je da ukoliko postoji sumnja u koronavirus kako će uslijediti poseban pristup i opet će odluka ovisiti o stanju pacijenta.

Moramo ovdje uzeti i u obzir kako je multipla skleroza koja napreduje iznimno teška i dovodi do onesposobljenosti i sigurno kako će važnost sprječavanja napredovanja multiple skleroze u većini slučajeva biti važnija od rizika od zaraze virusom.

Svakako je u trenutcima pandemije posebno opasno pristupati transplantaciji matičnih stanica budući se radi o intenzivnom je kemoterapijskom tretmanu koji ima za cilj zaustaviti oštećenja nastala uslijed multiple skleroze. Ovaj tretman znatno će djelovati na imunološki sustav tijekom dužeg vremena te je ovdje nužno savjetovanje sa neurologom o mogućem odlaganju tretmana.

U svakom slučaju potrebno je držati se svih savjeta kao i ostatak populacije te nastaviti uzimati terapiju, a za sve nedoumice trebate se posavjetovati sa vašim neurolozima te ne trebate sami donositi odluke o prestanku uzimanja terapija. Sukladno općim preporukama te konzultacije neće obavljati odlaskom u bolnicu osim ako to nije nužno nego ćete se koristiti drugim metodama komunikacije kako se ne biste bespotrebno izlagali riziku odlaska u bolnicu.

Ponavljamo opće mjere zaštite:

• redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola

• kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke

• izbjegavajte bliski kontakt (održavajte udaljenost od najmanje 1 metar, a po mogućnosti dva metra) s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah.

Prema dosadašnjim analizama slučajeva, infekcija COVID-19 u oko 80% slučajeva uzrokuje blagu bolest (bez pneumonije ili blagu upalu pluća) i većina oboljelih se oporavlja, 14% ima težu bolest, a 6% ima teški oblik bolesti. Velika većina najtežih oblika i smrti dogodila se među starijim osobama i onima s drugim kroničnim bolestima. S obzirom da se radi o novoj bolesti te su dostupni podaci nepotpuni, još se ne može sa sigurnošću tvrditi koje skupine ljudi imaju teži ishod bolesti COVID-19.

https://www.ecdc.europa.eu/en/current-risk-assessment-novel-coronavirus-situation

Starije osobe i osobe s kroničnim bolestima trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika. Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama.

Odgovori