admin

I ove godine na Bundeku se na Svjetski dan multiple skleroze okupljaju oobljeli
HODAJTE S NAMA – HODAJTE ZA ONE KOJI NE MOGU!
Novi kriteriji za liječenje multiple skleroze su neophodni!

Udruga MS tim Hrvatska četvrtu godinu zaredom u Zagrebu, u parku Bundek, organizira akciju MS walk gdje se i ove godine na Svjetski dan multiple skleroze 30. svibnja očekuje tisuće oboljelih koji hodom oko jezera Bundek žele senzibilizirati javnost na probleme oboljelih i ponovno upozoriti na problem s kojim se susreću iz godine u godinu, a to su kriteriji liječenja koji su odavno istekli!

I ove godine Udruga MS tim Hrvatska upućuje jasnu poruku zdravstvenom sustavu: Novi kriteriji za liječenje multiple skleroze su neophodni!
¸ Dok se u Hrvatskoj lijekovi za usporavanje multiple skleroze dobivaju preko HZZO-a, s druge strane isti se odobravaju po starim kriterijima od kojih su sve razvijene zemlje odavno odustale. Novi kriteriji koje je u travnju ove godine predložilo Hrvatsko neurološko društvo donose toliko željeni pristup da se s liječenjem započinje odmah po uspostavljanju dijagnoze, a ne kao do sada godinu dana nakon dijagnoze te dva liječena relapsa. Ovaj način dovodi oboljele u situaciju da im se bolest puno brže razvija i da je veliki postotak invalidnosti što vjerojatno stvara puno veće troškove za državu od lijekova. Svima je jasno da kod progresivnih bolesti, kakva je multipla, lijekove za usporavanje bolesti treba početi uzimati što prije. Ako se uzme u obzir koliko je teško dijagnosticirati ovu bolest te da se dijagnoza većinom dobije u kasnim 30.-im godinama, kada je bolest već pokazala neko od svojih 1000 lica, onda je jasno zašto je važno što prije krenuti s terapijom koja usporava progresiju bolesti i ublažava relapse. Oboljeli od multiple skleroze zapravo su ovakvim uvjetima za liječenje stavljeni u nepravedan položaj u odnosu na oboljele od ostalih bolesti. Vrijeme je da se ovakvom pristupu prema oboljelima stane na kraj! Povežimo se, podržimo inicijativu oboljelih u borbi za njihova prava kako ne bi i iduće godine morali upozoravati na jednake probleme!
MS walk – Hodaj za MS je akcija koja se na Svjetski dan multiple skleroze održava u cijelom svijetu. Na ovaj način 2,5 milijuna ljudi javno upozorava na probleme s kojima se susreću oboljeli od ove autoimune bolesti, dok se 6000 oboljelih u Hrvatskoj bori za uvođenje novih kriterija liječenja!
Misija Udruge MS tim Hrvatska je poboljšanje života oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj kroz poticanje aktivnog života, bavljenje sportom, promoviranje hodanja i međusobnog druženja oboljelih. Ovom akcijom cilj je senzibilizirati javnost za bolest, a i putem medija upozoriti na ključne probleme s kojima se susreću oboljeli. Vizija je raznim projektima potaknuti širu javnost na akcije i donacije te prikupljena sredstva donirati za istraživanje bolesti i u konačnici kao rezultat istraživanja doći bliže konačnom cilju – pronalasku lijeka za multiplu sklerozu!
MS tim i ove godine za tradicionalno okupljanje oboljelih na Bundeku priprema i prigodan program koji će započeti prezentacijom projekta MS pilates koji se za sada provodi u Zagrebu, Splitu i Vinkovcima, dok broj sudionika konstantno raste. Uslijedit će hod oko jezera Bundek s jasnom porukom da se oboljelima omoguće novi kriteriji liječenja koji će biti u skladu s kriterijima razvijenih zemalja a oboljeli će uz program MS talk od liječnika čuti i najnovije informacije i vijesti o najnovijim istraživanjima i terapijama.
Zbog toga je MS walk važan. Zato hodajmo – ne za MS nego protiv MS-a!
I zato tražimo od svih vas da nas podržite svojim dolaskom i prepoznate važnost naše inicijative.
Vidimo se posljednje srijede u mjesecu, 30. svibnja, u 17 sati na Bundeku!
Ova akcija bit će upotpunjena i roštiljadom te zabavom uz DJ Kamenog!

Naš rad možete platiti na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/hodajzaMs?fref=ts , našim web stranicama www.mstim.hr, ali i kroz blogove na Večernjakovoj blogosferi: http://blog.vecernji.hr/multipla-skleroza .

MS TIM HRVATSKA
Mirjam Jukić
Predsjednica Udruge
098 248 265
hodaj.ms@gmail.com

Zagreb/ Vinkovci, 2. svibnja, 2018. godine

Odgovori