admin

Studije su pokazale kako 60 do 80% ljudi s dijagnozom MS-a ima pretjeranu osjetljivost na toplinu. Konkretno osobe s ovim neurološkim poremećajem uslijed povišenja temperature doživljavaju privremeno pogoršanje postojećih simptoma, a također i nove uznemirujuće simptome.

Oboljeli od MS-a osjetljivi su čak na vrlo blago povećanje svoje tjelesne temperature (0.25 ° C do 0,5 ° C), koji može nastati zbog fizičke aktivnosti u vidu vježbanja ili toplije okoline. A sad zamislite kada okolina grije na plus 40!

Osjetljivost na toplinu uzrokuje pogoršanje simptoma, koji se razlikuju od relapsa.
No, što uzrokuje probleme s toplinom? Znanstvenici pretpostavljaju kako razlog može biti ometanje ili blokiranje normalne fiziološke provodljivosti živaca.

Istraživanja pokazuju kako demijelinizacija ne samo da uzrokuje usporavanje živčanih impulsa duž oštećenih vlakana, nego je povezana i s još jednim fenomenom. Demijelinizirani živci mogu provesti samo jednu frekvenciju ili niske frekvencije impulsa. Ovi oštećeni živci nisu u stanju učinkovito provoditi živčane impulse.

Lijepo rečeno i sad je sve jasno. Zato po ljeti ne funkcioniramo. Ovih dana sam bjesna na vrućinu i sve oko sebe. Ne mogu više podnjeti ove vremenske uvjete, ne mogu raditi normalno, ne mogu ništa i čini mi se da ću, ako uskoro ne zahladi, jednostavno puknuti ili ispariti….

Simptomi MS-a, kao što su umor, slabost udova, problemi s vidom, bol i ukočenost te kognitivni poremećaji obično se pogoršavaju kada se tjelesna temperatura povećava. Umor je čest simptom multiple na koji se žali gotovo 70% osoba s MS-om. Upravo umor se javlja kod oboljelih kada su izloženi čak i blagom porastu temperature. Slabost, osobito u udovima je također simptom koji se pogoršava porastom temperature.
Bol je još jedan čest simptom koji se pogoršava s porastom temperature. Istraživanja su pokazala da osobe s MS-om imaju slabije kognitivne funkcije tijekom toplijih dana. Ovo moram zalijepiti na zid pa da tijekom ljeta nitko ništa ne pita!

Iako se radi o pogoršanju simptoma koji je prolazan, za nas oboljele od multiple poprilično je uznemirujuća vremenska prognoza koja najavljuje toplinski udar.

Ljetne vrućine značajno nam narušavaju kvalitetu života i ograničavaju naše aktivnosti tijekom ljeta.

Dakle molim ljeto da nestane. Bila sam na moru, okupala se u bazenu i sad nek počne jesen. Meni ljeta DOSTA. I previše…..

I dok Ameri za ovo imaju na raspolaganju bezbroj proizvoda poput prsluka za hlađenje pa čak i grudnjaka za hlađenje kod nas je jedina pomoć idi se tuširati hladnom vodom svakih pola sata….


Evo i linka na stranice aktivnih MS-ovaca s nekima od gore na slici istaknutih proizvoda: http://www.activemsers.org/tipstricks/choosingacoolingvest.html

Kod nas je i dalje važeći “link” vaše kupatilo ili bazen ako imate sreće da ga imate. Moj mene spašava….Oni koji žive na moru imaju svoj spas. Zavidim vam.

Za kraj bi bilo lijepo dati neke savjete kako se nositi s vrućinama. Nemam ih. Hladite se kako znate i umijete.

Odgovori