admin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jučer je u ugodnom ambijentu zagrebačkog Swanky Monkey Gardena održana promocija književnog prvijenca vinkovačke novinarke Mirjam Jukić. Knjiga «Imate multiplu? Imam i ja.» od svog izlaska u rujnu plijeni pozornost javnosti – i stručnjaka i laika, iz razloga što se po prvi puta u Hrvatskoj netko uhvatio u koštac, da u mainstream vodama otvori dijalog o usponima i padovima oboljelih od MS-a. Štivo s kojim se jučer zagrebačka publika imala prilike prisnije upoznati, nastalo je prije svega kao sukus najboljih tekstova koje je autorica objavljivala na internetskim bespućima Večernjakove blogosfere pod nazivom «Multipla skleroza: Priručnik za početnike». Još tada je urednici Sandri Sabljak Gojani bilo jasno kako blog nadilazi svoju prvotnu zamisao: on je više od suhoparnog priručnika koji na distanciran način deklamira posljedice bolesti i savjete za ublažavanje simptoma, više od obične knjige samopomoći koja se čitatelju obraća s pozicije nadmoćnog duhovnog vođe. Knjiga koju su mnogi držali u rukama, intimna je ispovijest nezaustavljivog borca, koja iako se pokatkad osjeća slabo i kao stranac u vlastitom tijelu, ne odustaje i uporno pokušava iznaći načine kako u potpunosti preuzeti kontrolu nad jednim jedinim licem koje je važno, a koje ova bolest s njih tisuću pokušava potkopati – a to lice je Mirjam.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][us_image_slider ids=”6560,6561,6562,6563″ autoplay=”1″ autoplay_period=”3000″ fullscreen=”1″ orderby=”rand”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Od početnog šoka nakon stravične spoznaje preko mnogih ugodnih i manje ugodnih turbulencija do samog sazrijevanja u kojem autorica donosi simboličnu odluku kako za bolest više ne želi imati vremena, ovo je prilika da iz prve ruke senzibilizirani čitatelj dozna sve što treba znati o ovoj svirepoj bolesti na način specifičan autorici – koncizan i bez imalo uljepšavanja, ali prije svega iskren!

Knjigu su jučer uz samu autoricu predstavili urednica Večernjakove bologosfere Sandra Sabljak Gojani i izdavač Zvonimir Despot. Također, u priču je okupljene uveo gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić napomenuvši da «Mirjam nema multiplu, nego multipla Mirjam!».

Sandra Sabljak Gojani iskoristila je priliku da pročita ulomak iz knjige i podsjeti okupljene kako je važno smijati se i uživati u svakom trenutku ionako kratkog života, a koliko je knjiga doprijela do čitatelja, otkrio je izdavač Zvonimir Despot: «Posljednjih mjesec, mjesec i pol dana «Imate multiplu? Imam i ja.» najtraženija je knjiga u Hrvatskoj!»

Naposljetku, završimo ovo poglavlje porukom same autorice: «Pred vama je cijeli život koji možda nije onakav kakav ste si zamišljali, ali je i dalje život i u njemu ćete itekako uživati. Ne mora značiti da će biti manje dobar ako ga niste takvoga predvidjeli. Prestanite se opterećivati glupostima, tuđim mišljenjima, velikim planovima i zadatcima. JEDNOSTAVNO UŽIVAJTE U SVAKOME TRENUTKU!»

Zagreb, 12. listopad 2018.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Odgovori