Mirjam Jukić

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hvala Shorty!

Da, možda je čudan početak bloga o multipla sklerozi, ali danas su mi uljepšali dan njegovi stihovi iz najpoznatijeg hrvatskog Happy-a videa, koji je čak bio na svjetskoj razini Happy of the day jer je uistinu napravljen na jednoj drugačijoj razini od svih ostalih verzije ove popularne pjesme i videa Pharell Williamsa. U ovom videu su okupljeni svi znameniti Vinkovčani iz svih 8300 godina kontinuiranog života ovog simpatičnog slavonskog grada zbog čega su Vinkovci i najstariji europski grad po kontinuitetu života. Ovaj „mali ružni gad visok 168“ popularni Dado, inače moj veliki prijatelj, rekao je…“Problemi nisu veliki, samo tako izgledaju pa uvijek budi happy i onda kad ti ne daju!“[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=vVdse3IhDUs”][vc_column_text]I zato hvala Shorty. Ako se sjećate sve nas je javno podupro i za prvi hrvatski MS walk. Evo imam i dokaz za ovu tvrdnju:


Tako je s multipla sklerozom i danas i svi Vi koji čitate ove retke probajte slijediti ovu misao. Uvijek budi happy i onda kad ti ova bolest ne dopušta. Nema predaje.

Naš Saša iz MS tima Hrvatska svijetli je primjer i proglašavam ga naj borcem našeg tima. Saša boluje od MS-a od 1997. godine i tu ne bi bilo ništa čudno s obzirom kako ima 49 godina, ali ono po čemu je Saša moja inspiracija je činjenica kako Saša trči polumaratone i utrke. Da, dobro ste pročitali Saša s multipla sklerozom trči polumaratone i to ne one za osobe s invaliditetom nego natjecanja na kojima kraj njega trče zdravi sportaši. Saša je istrčao i jedan maraton 2014. godine i to za 4 sata i 40 minuta, preko 35 polumaratona u samo tri godine, a najbolji rezultat mu je sat i 55 minuta. Mislim da bi meni trebao dan i 55 minuta. Inače zovu ga Zec, ne zato što je brz ( iako očito jeste), nego zato jer u svakoj utrci nosi u rukama plišanog zeca kojeg su mu poklonile njegove kćeri. Tako da je na utrkama vrlo prepoznatljiv i ako ugledate nekoga da trči sa zecom sada znate tko je to. Saša je naš idejni vođa! Morate ga upoznati. Njegova ekipa Brooks Running Team i AK Sljeme na prošlom MS walku na Bundeku bila je odgovorna za postavljanje staze i starta i cilja možda su ga neki od Vas i upoznali. Ako niste pronađite ga ove godine na Bundeku njegova pozitiva i vedrina sigurno će vas ohrabriti i nećete ga lako zaboraviti.


Carpe diem iskoristi dan je poruka kakvu biste od Saše i očekivali. On definitivno iskorištava svaki svoj dan i bolesti ne dopušta da ga spriječi u tome. I da, Saša je na terapiji redovnoj i ništa ga ne sprječava da život sa multiplom živi, usudila bih se reći, bolje i od onih potpuno zdravih. Trči maratone, ide na koncerte rock zvijezda, putuje, pije pivo i odlično kuha… ovo s kuhanjem iščitavam iz slika na facebooku nisam još probala, ali probat ću sigurno.

Hvala i Saši što svojim primjerom hrabri sve koji ga upoznaju. Ovdje moram opet spomenuti i sve moje drage curke posebno Jelenu, koja neviđene napore ulaže u naše vježbanje. Da ja sam bila ta koja je sve to inicirala i organizirala nas, ali ona je ta koja moje početno nastojanje održava na životu. Možda bi se već i raspale da nije redovitih treninga i druženja koja idu uz njih. Ta moja mala Palčica, kako ju od milja zovem, ne dopušta nam da odustanemo. O da ste ju vidjeli prošli tjedan kad smo sve bile pod utjecajem silnih viroza, koje su samo Mirelu zaobišle, zalegle u krevet. Dala je ona nama vremena da odležimo što moramo odležati, ali čim smo ustale zagrmjela je tako da je bilo na ozbiljnoj granici incidenta. Postrojila nas je kao vojsku i moram priznati vratila nas u žive, iako sam prva bila bijesna na njeno vrištanje i prozivke na treninge moram joj priznati opet me je spasila. Inače Darija je u ponedjeljak bila zvijezda treninga i na oduševljenje svih nas odradila sve besprijekorno te je na kraju dobila i pljesak cijele ekipe.

Ne znam kako vi podnosite ove virozne i gripozne dane i ove promjene temperatura. ali mene je smoždilo. Umorna sam od svega…


Čekam proljeće kao nadu da će svi moji problemi nestati. I vježbam redovno jer na svojoj koži sam i ja i sav naš tim dokazano osjetili kako je vježbanje ono što vas u ovoj bolesti najviše spašava. Ovo ću Vam ponavljati kao papagaj, kao što nama Jelena ponavlja jer vjerujte mi najvažnija stvar na svijetu je da svoje mišiće ojačavate. Nema ne mogu, nema nemam vremena, nema opravdanja.

„Možeš. Kraj priče.“- zaključila je raspravu naša trenerica.


Možete. Kraj priče.

Vježbajte i održavajte svoje mišiće.Krećite se i budite pozitivni. Iskoristite svaki dan. Živite dan po dan. Ne predajte se ni kada je najteže.

p.s. primila sam nekoliko mailova s pritužbama na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i njihove liste čekanja za organizaciju procjene invalidnosti. Preko godinu dana oboljeli od multiple čekaju na ta mistična vještačenja bez kojih ne mogu do svojih osnovnih prava. Evo imamo dvije nove ministrice u čijem je ovo resoru. Drage dame u ime 6000 oboljelih izazivam Vas da provjerite zašto se čeka godinu dana? Predlažem Vam brzo rješenje. Ako po Vašem pravilniku imamo pravo na 30 posto invalidnosti odmah po postavljanju dijagnoze nemojte za to tražiti vještačenje nego to automatski napravite i riješile ste pola liste čekanja. Ne otežavajte život onima kojima je i bez birokracije dovoljno teško![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Odgovori