admin

Pričom o Saši započinjemo našu medijsku kampanju za ovogodišnji MS walk, a umjesto suhoparne konferencije za medije ovom pričom želimo ispričati zašto oboljeli od MS-a hodaju oko Bundeka, zašto postoji MS tim Hrvatska i zašto nam se masovno priključuju oboljeli.  Širite pozitivne priče, bodrimo jedni druge i pobijedimo zajedno MS.

Na utrkama i polumaratonima diljem Lijepe naše, a i izvan nje  redoviti sudionik je 50-godišnji Saša Stanković, magistar matematike iz Zagreba, koji se već dvadeset godina bori s bolesti s tisuću lica. Svi ga prepoznaju po plišanom zecu kojeg drži u ruci trčeći maraton ili polumaraton, pa mu je pseudonim koji koristi na utrkama Spori Zecov, ali ovaj naziv može prevariti jer Saša postiže rezultate koji su nedostižni i mnogim zdravim osobama. Prema svom optimizmu, realnom odnosu prema bolesti i životu, Saša bi mogao biti inspirativni primjer svim oboljelima od multiple skleroze.

„Dijagnoza MS mi je postavljena 1997. godine. Nakon dva-tri dana šoka nekako sam se pomirio s tim saznanjem, a i znao sam što mogu očekivati jer je i tata imao MS, ali pitanje “zašto baš meni ?” zapravo mi nikad nije isparilo iz glave. Prijatelji i obitelj su mi pomogli već time što me nisu sažalijevali već su se nastavili ponašati prema meni kao i prije, a ja sam se, nakon oporavka koji je potrajao par mjeseci, jer sam morao ponovo učiti hodati, držati olovku u ruci i zakapčati gumbe, nastavio baviti sportom, izlaziti i putovati na rock koncerte kad god mi se pružila prilika“ – kaže Saša Stanković dodajući kako je trčati počeo prije 5 godina, jer mu se raspala ekipa za nogomet i tenis, ali i curling.

„Do sada sam otrčao 39 polumaratona (svaki preko 20 kilometara) i jedan maraton (42.195 metara ). Neki misle da živim, obzirom na svoju bolest, nekonvencionalan život. Što ima bolje od druženja s prijateljima, putovanja i uživanja u onom što volite? Kada sam s prijateljima nemam vremena razmišljati o MS-u, a i kad se dogodi relaps, napad, uz njih ga svakako lakše prebrodim. Do sada sam ih imao nekoliko i svaki put sam uspio vratiti funkcije koje su mi bile djelomično oštećene: fina motorika, ravnoteža, lijevi ekstremiteti, koje uopće nisam osjećao. Kad nisam mogao zakopčati gumbe na košulji i ili zavezati cipele, nosio sam dolčevite i cipele bez žniranaca! Nastojim svaki problem pojednostaviti i rješavati ga dio po dio – na taj način sam stalno nečim zauzet, a svaki, pa i najmanji pomak prema rješenju me razveseli. Na isti način se odnosim i prema MS-u“ – ističe Saša.

Naš Saša Stanković sudjelovat će i na utrci u Zadru „Wings for life“ za istraživanje leđne moždine. Uz Sašu predstavnica MS tima na „Wings of life“ bit će i naša Dubravka Drljača, koja odlazi u Zadar i trči za svoju najbolju kolegicu Martinu, koja je nakon teške prometne nezgode i ozljede kralježnice i leđne moždine ostala nepokretna.

Cijelu priču o Saši pročitajte klikom na poveznicu.

Podijelite priču kako bismo podigli svijest o multipli sklerozi kroz pozitivne primjere i ohrabrili sve oboljele.

Vidimo se 31. svibnja u 17 sati na Bundeku u Zagrebu gdje ćemo tradicionalno šetnjom oko jezera upozoriti na probleme s kojima se susreće 6000 oboljelih u Hrvatskoj, a i ovoga puta javno ćemo prezentirati naš program MS pilates osmišljen posebno za rehabilitaciju oboljelih od MS-a.

Dođite na MS walk i upoznajte Sašu, Dubravku i ostale MS-ovce! Ove godine 6000 oboljelih od multiple skleroze podržat će brojni hrvatski sportski klubovi koji se priključuju MS walku na Bundeku.

Svi zainteresirani sportski klubovi svoj dolazak mogu prijaviti na hodaj.ms@gmail.com

Treći po redu MS walk – Hodaj za MS na Svjetski dan multiple skleroze održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Odgovori