admin

Udruga MS Tim Hrvatska po jubilarni peti puta organizator je MS walk a na kojem će i ove godine skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se susreću oboljeli od multiple skleroze. Program MS walk a, koji se održav a na Svjetski dan multiple skleroze 30. svibnja, prema očekivanjima i najavama, biti će najveći do sada, a već tradicionalno održat će se na jezeru Bundek u Zagrebu. Program će u 17 sati otvoriti MS TALK , u kojem će uz predavače, predsjednicu udruge MS Tim, Mirjam Jukić i docenta Marija Habeka, sudjelovati Dubravka Kesser bacc physio i Darija Gašparović, koja će samo dan nakon zagrebačkog MS Walk a krenuti na više od 600 kilometara dug hod. Radi se o poznatoj portugalskoj ruti svjetski poznatog Camina.

Darija je već prošle godine prošla francusku rutu dugu više od 800 kilometara, koju će ove godine u kolovozu i rujnu proći još dvije članice MS tima Hrvatska, kako bi dali podršku svima oboljelima od multiple skleroze. Cilj Camina, odnosno Puta svetog Jakova, je španjolski grad Camino de Santiago i kroz dugu povijest okupljao je brojne hodočasnike, a nalazi se pod UNESCO vom zaštitom.

Nakon razgovora uslijedit će glavni događaj, MS WALK , šetnja okupljenih oko Jezera Bundek, kojom se želi skrenuti pozorn ost na probleme s kojima se susreće preko 2,5 milijuna oboljelih u cijelom svijetu, a u Hrvatskoj je trenutno oko 7.000 oboljelih, većinom žena. Okupljene će nakon šetnje zabaviti Stand up komičarka Marina Orsag iz zagrebačkog Studija smijeha, a za afterpa rty bit će zadužen DJ Kameny. Ove godine posebno pozivamo medije i širu javnost i sve građane da svojim dolaskom podrže oboljele i članove njihovih obitelji i solidariziraju se s problemima oboljelih koji su nažalost brojni. Kako bi javnost što jasnije inf ormirali o problemima slikovito ćemo reći, kada se recimo razboli predsjednik ili premijer o njegovom liječenju računa vodi tim liječnika odnosno multidisciplinarno se pristupa liječenju. No kada se razbolimo mi onda do svakog liječnika koji nam treba mora mo posebno, a tu je onda na snazi ona priča uputnica, lista
čekanja.

Ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze je “Moja nevidljiva multipla skleroza” jer javnost često ne vidi što se zbiva iza relativno normalnog izgleda oboljelih. A maska skriva bol, vrtoglavice, probleme s vidom, kognitivne probleme, seksualne probleme, inkontinenciju, depresiju… Popis je dugačak. Informirajte se i podržite nas.

Odgovori