admin

Prošli vikend, u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Mosor, nastavljena je akcija „Penjanje za sve“ kojom se promovira planinarstvo kao fizička i društvena aktivnost za sve. Cilj akcije je uključivanje osoba svih životnih dobi, a naročito djece i mladih, te osoba s invaliditetom u aktivnosti i sportove u planinama. Planinarski vodiči iz HPD Mosor Predrag Kurtović i Aleksandra Kuzmanić te kandidat za vodiča Marko Bilić, zajedno sa svojim timom Mosoraša, priuštili su nezaboravni vikend Feruču Lazariću iz Svetvinčenta (Istra), članicama udruge MS – mogu sve (udruga oboljelih od multiple skleroze) i Zaklade Ana Rukavina. Vikend je započeo Feručovim usponom na Mosor. Feručo je slijepa osoba koja je izgubila vid u svojoj 40 g., kada je i započeo s planinarenjem.

Nakon uspona do novoobnovljenog planinarskog doma „Umberto Gorometta“ tura je nastavljena šetnjom do planinarskog skloništa „Ljuto kame“. Feručo, ili kako sebe naziva Ne-vidljivi planinar i dvoje vodiča su ostali prenoćiti na domu, gdje su ih ugostili domar Špiro i dežurna Mosorašica Mare, dočekavši ih obilnom večerom. Na domu je održano i predavanje Vođenje slijepih osoba u planinu, gdje su prepričana iskustva vodiča i vođenih. Sutradan je akcija nastavljena usponom na Primorsku kosu iz Tugara. Na nedjeljnoj akciji sudjelovalo je još Mosoraša, kao i članice MS – Mogu sve i Zaklade Ane Rukavine.

Ova hvalevrijedna akcija u organizaciji HPD Mosor je samo početak jedne velike priče o inkluziji osoba s invaliditetom u aktivnosti planinarenja. Ovom akcijom sudionici su dali podršku 5. MS Walk-u koji se ove godine organizira 30.05., na Svjetski dan multiple skleroze u Zagrebu i Splitu.