Mirjam Jukić

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U tjednu mozga  MS tim Hrvatska poziva sve da se počešu po glavi i razmisle o pravima osoba sa invaliditetom

MS tim Hrvatska Udruga je oboljelih od multiple skleroze i organizator akcija Hodaj za MS – MS walk koji se održavaju u čitavom svijetu. Ove godine na Svjetski dan multiple sklreoze 25. svibnja Hodaj za MS održat će se ponovno na Bundeku u Zagrebu, a na Nacionalni dan multiple skleroze 26. rujna MS walk održat će se u Vinkovcima u Slavoniji gdje bilježimo porast broja mladih oboljelih od ove autoimune bolesti.

Cilj ovogodišnjeg hoda je upozoriti na tešku zapošljivost osoba sa invaliditetom. S tim ciljem pozivamo sve oboljele od multiple skleroze da nam se javi sa svojim životopisima kako bismo pristupili izradi registra nezaposlenih osoba sa dijagnozom MS-a. Na ovaj način poslodavci će lakše doći do podataka o mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, u ovom slučaju oboljelih od multiple skleroze.

Od 14. do 20. ožujka obilježava se i Tjedan mozga.  Pozivamo sve sudionike izvršne vlasti da ovaj tjedan obrate pozornost na nas koji imamo oštećenja ovog najvažnijeg ljudskog organa.

 


Neka se sukladno nekim drugim kampanjama, ovaj puta kada budu odlučivali o pravima osoba sa invaliditetom počešu po glavi i zamisle 6000 oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj. Dakle osim što se češete po testisima malo se počešite i po glavi. Promućkajte glavom i sjetite se oboljelih od multiple skleroze kojih prema procjenama liječnika u Hrvatskoj ima gotovo 6000.

Upozoravamo kako oboljeli od multiple skleroze  zbog svoje dijagnoze često ostaju bez posla, iako je 80 posto njih radno sposobno unatoč dijagnozi. Također, smatramo kako je nedopustivo da se manjak u proračunu puni preko leđa najosjetljivije skupine građana. Smanjivanje novca za naknade za invaliditet i uvođenje dohodovnog i imovinskog cenzusa gurnut će osobe s invaliditetom još dublje na margine društva, a mnoge i u siromaštvo. Osobe s invaliditetom ne traže sažaljenje ni milostinju već pravo da budu jednakopravno uključene u društvo te pravo na dostojanstven život.

Za registar nezaposlenih oboljelih od multiple skleroze prijavite se svojim životopisom na mail hodaj.ms@gmail.com

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Odgovori