admin

Nikako nam ne odgovara ovaj nagli prelazak na hladnije vrijeme. Nikako nam ne odgovara ni ljeto pa ispada da nama oboljelima od MS-a ne odgovara niti jedno godišnje doba.
Zapravo nekoliko istraživanja pokazalo je kako su relapsi najčešći u proljeće, a najrjeđi u jesen. To se pripisuje utjecaju sunca, UV zraka i nedostatku vitamina D odnosno manjem izlaganju suncu u zimskim mjesecima. No opet imamo i brojne oboljele koji se žale na pojačanje simptoma tijekom zime.


Na slici učestalost relapsa po mjesecima (dijagram A), po prosječnoj temperaturi zraka (dijagram B), relativnoj vlažnosti zraka (dijagram C) i jačini vjetra (dijagram D).

Duda nije u ovoj statistici, ona nam je u opakom relapsu koji vuče već mjesec dana i ovaj puta nas je dobrano zabrinula. Prohodala je ovih dana, ali još se nije potpuno vratila.
Ostatak ekipe relativno je dobro osim moje sestre koja ima „mega“ prehladu koja traje i traje. Podsjeća me na moju prošle godine kada je krenula sezona viroza bila sam bolesna od prosinca do veljače i izredala sve viruse iz vrtića od najmlađeg sina preko svih koji haraju osnovnom školom od srednjeg sina pa preko srednjoškolskih virusa od najstarijeg sina…. Divota… ako to krene ove godine odoh u izolaciju sama na 4 tjedna GO na more.
Moram priznati da je ovo „moje vrijeme“ pa mi baš i nije svejedno. Moje vrijeme znači da svatko pamti mjesec u kojem je imao probleme i relapse i nerijetko se kod oboljelih relapsi javljaju upravo u isto vrijeme pa vam je uvijek nekako nelagodno i posebno osluškujete svoje tijelo u te mjesece. A moji mjeseci su studeni i prosinac.
Za sada samo primjećujem da mi se vid češće muti i češće me boli glava. Imala sam i slabosti u nogama, ali prolazne, pa ih mogu staviti na „ignore“ listu.
Relapsi su drugačiji kod svakoga, a prevenciju od relapsa možemo općenito staviti u četiri stavke:
1. Redovito uzimanje terapije za usporavanje bolesti – Naime ovi lijekovi zapravo imaju primarni zadatak produžiti vrijeme između relapsa. Ako imate nuspojave od vaše terapije obratite se neurologu nemojte sami prestati s terapijom. Također nemojte odustati ako vam jedan lijek ne odgovara i nuspojave su vam nepodnošljive probajte drugi. Ne odustajte dok ne nađete terapiju koja vama odgovara.

2. Čuvajte svoje zdravlje – OK znam da ovo smiješno zvuči kod nas. I sama kad kihnem, a netko kaže „Nazdravlje“ odgovaram „Za to mi je malo kasno“… Ali zapravo ovo se odnosi na viroze poput gripe i prehlade. Naime gripa i prehlade mogu pogoršati naše stanje pa i dovesti do relapsa. Stoga je vrlo važno izbjegavati kontakt s ljudima koji su prehlađeni kao i redovito prati ruke. Važno je i piti dovoljno tekućine kako bi ispirali svoj mjehur jer su urinarne infekcije česte kod oboljelih od multiple.

3. Prestanite pušiti – znam lako je reći, to ste sad pomislili. Ali imam dobar argument da vam pametujem – jer ja sam prestala. Prestala sam u svibnju nakon jednostavne matematike. Pročitala sam istraživanje da pušenje izaziva progresiju bolesti odnosno ubrzava napredovanje bolesti. Kada sam shvatila da lijekovi koje pijem usporavaju bolest za mlakih 30 posto i onda ja pušim i poništim taj učinak, uz to dokazano je kako pušenjem povećavamo rizik prelaska bolesti iz RRMS-a u progresivni oblik i odmah sam cigarete prekrižila. U jednom danu. Još sam idućih 10 dana žvakala one ružne žvakaće s nikotinom i onda sa svime prestala. I tako sam gotovo pola godine bez cigareta.
Ako mogu ja nakon 20 godina prestati možete i vi. Nisam bila neozbiljan pušač vrlo ozbiljno sam „tukla“ kutiju na dan, a nekad i više. Dakle nemate opravdanje ne pokušati.


4. Izbjegavajte stres – Kako? E to ne znam pa ako netko zna neka me pouči. Naime stres je okidač za relapse, pa bi ga uistinu trebalo izbjegavati odnosno naučiti se nositi sa stresnim situacijama. Meni je ovo najteža zadaća koju imam i nisam našla formulu kako izbjeći stres. No svi smo svjesni kako moramo pokušati živjeti sa što manje stresa. Ako netko zna kako neka mi javi…

I na kraju ću opet dodati vježbajte i uzimajte D i B vitamine redovito. Ja uzimam D vitamin u dozama od 15 kapi dnevno koliko neurolozi preporučuju, a što se tiče B tu sam malo neuredna i obično odem na koktel B vitamina u injekciji tek kada se uspaničim da sam u relapsu. Kažu kako bi trebalo redovito uzimati i B kompleks, posebice B12 za one koji imaju kognitivnih problema. Inače ovih dana uzela sam i matičnu mliječ koju obično uzimam tijekom “mojih” mjeseci dakle tijekom zime. Naravno kako ne mislim da sam ovime našla lijek za spriječavanje relapsa, ali nekako imam osjećaj kako činim nešto po tom pitanju pa sam mirnija.

I tako sam navitaminizirana i čekam da prođe zima i onda vjerujem da mogu upisati još jednu godinu bez relapsa, što i svima vama od srca želim.


Inače naš MS tim napokon je počeo redovito vježbati pa se nadamo iduće ljeto dočekati spremne za kupaće kostime.
Moš’ mislit.
Osim MS pilatesa okušavamo se i u salsi. Naime naša Vera već dugo pleše pa sad nas uči prve plesne korake. Ne moram vam reći kako to smiješno izgleda. Nećete vjerovati, ali ja sam im najsmješnija i moji prvi salsa koraci na ostatak MS tima djelovali su kao stand up komedija. Ekipa se valjala od smijeha.
Smijeh je lijek pa nisam odustala pokušavati kad im je već tako zanimljivo…. A ima i ona tko se zadnji smije…

Odgovori