admin

Naša fizikalna terapija, koju su s nama provodili profesori i volonteri Vinkovačke Zdravstveno veterinarske škole dr Andrija Štampara, privodi se kraju sa završetkom školske godine i mi se jako radujemo nastavku suradnje i u idućoj školskoj godini. A posebno sam ponosna jer će volonteri i profesori s nama doći i na Bundek na 5. jubilarni MS walk na Svjetski dan multiple skleroze te će i ostali oboljeli moći naučiti kako im može pomoći fizikalna terapija. Iskoristite ovu prilike i dođite vidjeti kako vam može pomoći fizioterapeut.

Mogu prenijeti svoje osobno iskustvo kako je fizioterapeut ključan, uz neurologa naravno, u poboljšanju kvalitete života oboljelih od multiple skleroze. A sve to potvrđuje tekst koji prenosim sa stranice naše Dubravka Keser, bacc.physioth. koja je i autor i idejni začetnik projekta u kojem je organizirala volontere i kolege da pomognu upravo nama MS timu Hrvatska u Vinkovcima. Nadam se kako će njen primjer slijediti i ostali gradovi i volontirati s oboljelima. Projekt je od neizmjerne važnosti za nas oboljele, a rezultati nakon pola godine iznimno mjerljivi. I ovaj projekt dokazao je kako je nužno pokretanje MS centra gdje bi oboljeli od multiple skleroze, čiji broj svakodnevno raste, dobili multidisciplinaran pristup. To je jedini pravi put jer znamo kako uz neurologe u liječenje multiple skleroze treba uključiiti i fizijatre i fizioterapeute i psihologe pa i urologe, ginekologe…. MS centri jedini su spas za boljele sve ostalo su nažalost danas u Hrvatskoj samo polovična rješenja. Kako doći do toga da Ministarstvo zdravstva i država shvate da je MS centar jedino pravo rješenje ne znam, ali znam da moramo biti glasni i jasno pokazati primjerima kako je MS centar nužan.  Osobno sam prezadovoljna Emmettom i metodama relaksacije kao i refleksoterapijom. Oststak tima ističe kako im je pomoglo i vježbanje s fizioterapeutima te ostali tretmani.

Prenosim tekst u cjelosti, a originalni možete pronaći OVDJE.

 

U Zdravstveno-veterinarskoj školi Dr.Andrije Štampara u Vinkovcima od studenog 2018. godine svaki četvrtak se provode vježbe i tretmani za oboljele od multiple skleroze. U prethodnim člancima sam pisala o samoj bolesti i kliničkoj slici. Odlučili smo se za volontiranje za MS-Timom Hrvatska zato što naš zdravstveni sustav ne prepoznaje potrebu za multidisciplinarnim liječenjem. Vrlo važan faktor multidisciplinarnog liječenja zauzima fizikalna terapija i kineziterapija. Drago nam je što je MS TIM pristao na suradnju te nam time ukazao svoje povjerenje.

Na samom početku bila sam sama s tri volontera: Larisom, Andrijom i Magdalenom. Nakon dva susreta s MS-Timom shvatila sam kako će moje zamisli o tretmanima i vježbama biti teško izvedive. Međutim, imala sam iznimnu podršku i poticaj spomenutih volontera. Puno puta sam čula od njih: “Možete vi to profesorice, mi ćemo vam pomoći…”. Hvala im što su me podržali jer bez njih ovaj projekt ne bi uspio. Ubrzo su se pridružile kolegice Mirna Jozinović i Ivana Tančik, dipl.fizioterapeutkinje. Svakim danom se uključivalo sve više volontera. S današnjim danom ih je 11.

Od tretmana radimo: vezivno tkivnu-masažu, limfnu drenažu, klasičnu manualnu masažu, refleksologiju, PNF tehniku, Emmett tehniku, grupne vježbe, ultrazvuk i elektroprocedure. Nedavno su korisnici imali priliku razgovarati s Josipom Krnić, dipl.psihologinjom koja je ujedno provela i radionicu relaksacije. Tretmane smo prilagodili potrebama korisnika. Nakon šest mjeseci kontinuiranog rada korisnicima smo postavili upitnik:

1.) Za koliko se poboljšalo Vaše opće stanje tijekom zadnjih 6 mjeseci (1-5)?
*100% ispitanika se izjasnilo da im se stanje poboljšalo za ocjenu 3.

2.) Koji tretman Vam najviše odgovara za relaksaciju?
*Od navedenih tretmana 50%ispitanika se izjasnilo da im za relaksaciju naviše odgovara vezivno-tkivna masaža, 30% Emmett tehnika, 10%klasična manualna masaža i 10% limfna drenaža.

3.) Koji tretman Vam najviše odgovara kod bolova?
*Od navedenih tretmana 90% ispitanika se izjasnilo da im kod bolova najviše pomaže Emmett tehnika i 10% grupne vježbe jačanja i istezanja.

4.) Smatrate li da bi redovne radionice od strane psihologa bile korisne?
*100% korisnika smatra da bi radionice bile korisne.

5.) Smatrate li da su učenici-volonteri dovoljno educirani od strane mentorica za rad s oboljelima od MS-a?
*100% korisnika smatra da su volonteri dovoljno educirani.

Cilj projekta je osvijestiti zajednicu koliku ulogu ima fizikalna terapija i kineziterapija kod oboljelih od multiple skleroze. Isto tako, učenici su imali priliku dodatno se educirati te svojim radom doprinijeti poboljšanju zdravlja oboljelih. Iz dobivenih rezultata upitnika možemo zaključiti da se vidi veliki napredak.

Nažalost, navedene tehnike se ne provode u svim ustanovama niti oboljeli imaju priliku za kontinuiranu fizikalnu terapiju, osim ako su u mogućnosti sami platiti tretmane. Upravo je zato važna izgradnja MS centra koji bi pružio multidisciplinaran pristup u liječenju multiple skleroze.

30.05.2019. na Svjetski dan multiple skleroze učenici Zdravstveno-veterinarske škole Dr.Andrija Štampar iz Vinkovaca prvi puta sudjeluju na MS Walku u Zagrebu. Oboljeli će imati priliku dobiti informacije o tretmanima te o njihovim utjecajima na organizam. Na kraju mogu reći da smo bogatiji za jedno novo i lijepo iskustvo. Unatoč dijagnozi G35 četvrtkom na vježbama vlada vesela i pozitivna atmosfera. Ponosna sam što sam imala priliku predavati našim volonterima te sa sigurnošću mogu reći da iz naše škole izlazi jedna generacija izvrsnih fizioterapeuta koji su puni empatije, volje i želje za novim znanjima. Veliko hvala MS Timu na povjerenju, kolegicama, mojoj Emmett instruktorici Ozani koja je uvijek na raspolaganju za savjet, a najveće hvala Andriji, Larisi i Magdaleni koji su najviše zaslužni za ovaj projekt. Bolje zdravlje i osmjeh na licima korisnika naša su najveća nagrada.

 

Dubravka Keser, bacc.physioth

Odgovori