admin
U petak u Zadarskom Arsenalu MS talk, predstavljanje knjige i besplatna kazališna predstava Ane Vilenice “Duet za jednog” sve s ciljem senzibilizacije javnosti na probleme oboljelih od multiple skleroze. Dođite i podržite gotovo 7000 oboljelih u Hrvatskoj.

Pod motom “Moja nevidljiva multipla skleroza” u Zadarskom Arsenalu u petak 12. travnja održat će se predstavljanje knjige “Imate multiplu? Imam i ja”, a potom slijedi MS talk u kojem o ovoj bolesti s 1000 lica kroz razgovor i na sasvim drugačiji načiin govore ponajbolji hrvatski neurolog koji se bavi multiplom sklerozom Mario Habek s KBC Zagreb te neurologinja Milica Komšo koja se bavi multiplom u Zadarskom području. Ovo predavanje koncipirano je kao razgovor oboljelih s neurolozima te je kao takvo iznimno dobro prihvaćeno jer oboljeli inače rijetko imaju prilike postavljati pitanja ovakvim vrsnim liječnicima te čuti najnovija istraživanja i vijesti o svojoj bolesti. Pitat ćemo naše goste što je novoga, koji nam lijekovi dolaze kao novina, kakve su preporuke za kvalitetniji život s multiplom sklerozom, malo provjeriti što su mitovi i tabui kada je riječ o MS-u i još puno toga.

Pozivamo Vas na ovo sasvim drugačije predavanje koje je svojevrsni “talk show” između oboljelih i doktora. Govorit ćemo o našim simptomima vidljivim i nevidljivim te preporukama kako ih ublažiti. Proći ćemo kroz sva lica multiple skleroze. Imat ćete priliku za pitanja i razgovor s predavačima.

MS talk je predavanje kojima se oboljeli educiraju i upoznaju s najnovijim istraživanjima i saznanjima o svojoj bolesti od koje u svijetu boluje preko 2,5 milijuna ljudi, a lijeka za ovu progresivnu autoimunu bolest još uvijek nema.

Organizator ovog druženja koje se prvi puta održava u Zadru je Udruga MS tim Hrvatska koju prati preko 3000 oboljelih i koja u Lijepoj našoj provodi projekte koji imaju za cilj senzibilizirati javnost na probleme oboljelih od multiple skleroze, poboljšanje kvalitete života oboljelih te potaknuti oboljele na aktivan život i pozitivan stav. Udruga radi projekt Ms talk po cijeloj Hrvatskoj te MS pilates a za svjetski i nacionalni dan multiple skleroze organiziramo i MS walk – hodaj za odnosno kontra MS-u.

Ove godine MS walk održava se 30. svibnja u Zagrebu na Bundeku i to tradicionalno 5. izdanje uz hod oko jezera, predavanja, vježbanje, fizikalnu terapiju i zabavni dio programa uz Studio smijeha te nastup DJ-a i neizostavnu roštiljadu.

U Zadru Udruga MS tim Hrvatska poklanja Zadranima predstavu Duet za jednog teatra Točka na i u kojoj glumi poznata glumica Ana Vilenica koja je vrhunski odradila ulogu oboljele od multiple skleroze. I ova predstava ima za cilj približiti javnosti težinu nošenja s ovom neizlječivom autoimunom bolesti.

U ovoj drami inspiriranoj stvarnim životom i pričom renomirane čelistice Jaquline DuPre, poznata violinistica Stephanie Abrahams, oboljela od multiple skleroze, odlazi na seanse kod psihijatra Dr. Feldmanna s ciljem da prevlada depresiju koja se javila kao posljedica bolesti.

Kroz susrete sa psihijatrom glavni lik Stephane Abrahams postepeno se ogoljuje, sve dok se, natjerana u mrtvi kut stručnim vodstvom psihijatra, konačno ne suoči s činjenicom da, iako žrtva opake bolesti, ne mora «igrati ulogu žrtve», te na taj način otvori sebi šansu za iscjeljenjem i to onim psihičkim, jer je fizički njezina bolest vodi neupitno u smrt. Ulaz je besplatan a ovaj event ima za cilj senzibilizaciju javnosti na probleme oboljelih od multiple skleroze od koje u Hrvatskoj boluje gotovo 7000 osoba.

Odgovori