Mirjam Jukić

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jakopovec, Varaždin, Lepoglava, Krapina, Trakošćan i Zagreb mjesta su koja sam obišla prošli vikend na produženom vikendu sa obitelji. Bilo je ovo opraštanje od godišnjeg odmora, svojevrsno punjenje baterija za radni tjedan. Domaćin nam je bila naša Jasna, glasnogovornica MS tima. Dvije multiplašice tako su ovog vikenda odradile dobru turu hodanja, ali i jela i pića kako to već biva kod dobrih domaćina, posebice ako žive u ovom prekrasnom dijelu Lijepe naše.

Jedi, pij i šetaj najkraći je opis ovog vikenda na zagorskim bregima.


Ok. Bilo je i izležavaj se.

Naša Jasna unatoč šepanju na jednu nogu zapravo savršeno brine o domaćinstvu u kojem, uz održavanje kuće i prekrasne okućnice, brigu vodi i o stadu ovaca, nekoliko koka i pijetlova koje tamo zovu Đurek i Štefica, te četiri mačke, tri psa, dvije papige tigrice i jednom zecu.  Sad mi je puno jasnije kada radimo priopćenje, zašto ga ona ne stigne napraviti odmah kada si ja zamislim.


Kao najzanimljiviju anegdotu definitivno ću upamtiti ženu, koja nam je dok smo šetali po poljima i obilazili imanje, jezera, pa i štalicu sa konjem i ovcama, na sred polja ponudila gemišt. I to ne bilo kakav, nego od vina nagrađenog zlatnom medaljom. Dakle ljudi nije vic, u Zagorju vam gemišt nude i u poljima, pa sad ti nemoj piti. A prijalo mi je, priznajem, pogotovo jer je to popodne sunce lijepo zagrijalo obronke oko Varaždina u malom mjestašcu Jakopovec, koji je definitivno postao destinacija koju nećemo zaobići ni idući puta.

Jasnino životinjsko carstvo najviše je obradovalo mog najmlađeg sina, koji svaki dan ponavlja kako opet želi ići kod Anje, Jasnine kćerkice i želi vidjeti životinje. Jako je protestirao kada smo stigli doma. S trogodišnjacima se teško pregovara pogotovo što je moje malo zlato zaključilo ako već mora biti doma, onda želi da mu tata kupi slona, devu i majmuma. Bit će tati zanimljivo ovih dana.

Sve je ovog vikenda bilo savršeno iako multiplu nisam uspjela ostaviti u Vinkovcima, ipak se prikačila kao neželjeni suputnik.


Naime, nikako da naučim kako ne mogu baš sve kao prije. I tako sam nakon posjeta Krapinskom muzeju, ja ispala pravi majmun. Ne Kromanjonac, nego baš majmun.

Naime znate ono kada vam smeta previše vizualnih podražaja pa vam baš nije ugodno hodati trgovačkim centrima i biti u gužvi. E pa tako je, naravno, bilo u muzeju. I onda izađete iz njega i slijedi nastavak uspinjanja po bregu prema nalazištu uskom strmom stazicom. Ne moram vam reći kako su Slavonci inače baš iskusni u uspinjanju brdima. I tako ja sama sa trogodišnjakom, dok srednji sin i ostatak ekipe i dalje gleda muzej, krećem do nalazišta.

Srećom brzo se priključio srednji sin jer ja dalje više nisam mogla. Vrtoglavica i opća slabost dovela me do onog stanja: Sjedi na klupu i ne miči više.

Jasna je bila pametnija, čitaj „i iskusnija s multiplom“, pa nije ni pokušala penjati se gore. Nekako sam sišla i srećom, nakon obilnog ručka, stanje se popravilo i to je bilo jedino druženje sa multiplom ovog vikenda.

No, i Jasna se uspjela preforsirati. Njena multipla priključila joj se na Trakošćanu. Mudro je počela i zaključila kako se do dvorca, u muzej, neće penjati nego će šetati oko jezera. Ali krivo je procijenila svoju turu šetanja, pa je sat i pol šetala dok se vratila nazad do mjesta ponovnog okupljanja na pontonu na jezeru. Ne moram reći koliko to može iscrpiti i zdrave, a kamoli nas.

Ja sam ipak osvojila Trakošćan! Mislim da imam plemićke krvi.


I tako sam shvatila kako ubuduće moram paziti te imati plan putovanja sa multiplom sklerozom jer ona jednostavno ne dopušta da ju ostavite kod kuće i odete bez nje. Opak je igrač.

Kažu kako treba slijediti ove preporuke:

  1. Imati uvijek uz sebe potvrdu da bolujete od multiple skleroze. Naime jedna je žena imala neugodno iskustvo u avionu kada su je optužili kako je pijana jer je teturala do wc-a i nije uspjela objasniti da ima MS.
  2. Zapamtite razliku između relapsa i pseudorelapsa. Dakle po definiciji je relaps pogoršanje starih simptoma ili pojava novih koji traju dulje od 24 sata. Ovo  je važno zato što stres, vrućina ili umor koji su uobičajeni za putovanja mogu izazvati simptome uobičajene za MS, ali koji u pravilu nestanu drugi dan.
  3. Slušajte svoje tijelo. Ne morate proći sve što piše u turističkom vodiču. Ako vas nešto umara usporite i uzmite si odmor. Ako planirate planinariti na Mont Everest ostavite to za zadnji dan da imate vremena u avionu na povratku odmoriti se. Zapravo ako ovo planirate sa MS-om onda možda trebate stručnu pomoć?!
  4. Provjerite svoj ego. Imate na raspolaganju brojna pomagala u slučaju problema. Koristite štap, kolica ili što god može pomoći. Netko bulji u vas? Pa koga to briga, neka bulji!
  5. Naravno kako s našom dijagnozom sa sobom nosite pravu malu ljekarnu na put. No važno je da sve lijekove ostavite u svojim kutijama. Naime u slučaju da vam netko drugi treba dati lijek neće se baš moći snaći što je što ako ste sve izvadili iz originalnih pakiranja. Također lijekovi moraju biti uz vas. Kao i novčanik. To je nešto što si ne možete priuštiti da izgubite. Uz to vrlo je važno da ih ne izlažete velikim vrućinama.
  6. S našom dijagnozom mudro je platiti putno osiguranje. Ne želite završiti u bolnici u nekoj egzotičnoj zemlji i pasti u nesvijest kada vidite bolnički račun.
  7. Jasno vam je da gdje god ste prvo morate vidjeti i zapamtiti gdje je toalet. Znamo koliko ga žurno moramo biti sposobni pronaći!
  8. Putujte preko pouzdanih turističkih agencija. Ako imate tjelesno oštećenje provjerite uključuje li aranžman adekvatan prijevoz i smještaj prilagođen osobama sa invaliditetom.
  9. Ne čekajte. Ne čekajte da putujete kada odete u mirovinu, kada djeca odrastu, kada zaradite još novaca. Ne čekajte. MS je nepredvidiva bolest. Putujte sada.
  10. Carpe diem. Iskoristite dan. Iskoristite svaki trenutak. Učinite putovanje nezaboravnim. Proživite svaku minutu. Uživajte u putovanju, zaboravite na bolest.

p.s. Vidimo se na Bundeku za malo više od mjesec dana. Službene majice za MS walk možete kupiti već sada ovdje.

Od svake prodane majice 10 kuna bit će donirano našem MS timu za organizaciju Hodaj za MS. Hvala što nas podržavate!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Odgovori