Mirjam Jukić

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Na KBC Zagreb se liječi više od polovice svih bolesnika u Hrvatskoj te sam odlučila pitanja, koja nam se većini motaju po glavi, uputiti upravo na ovaj klinički centar i to docentu Mariju Habeku s kojim je MS tim Hrvatska surađivao na prošlom MS walku, a naša suradnja nastavlja se i dalje.
Tema razgovora bila je prehrana, kanabis te D vitamin.

1. Koliko prehrana zapravo utječe na MS i ima li ikakvih znanstvenih dokaza o povezanosti ishrane i ms-a? Svjedoci smo prvo preporuka Swankove dijete, pa sad u novije vrijeme Paleo prehrane, pa preporuke izbjegavanja mliječnih proizvoda… što je uopće relevantno?
Mnogi bolesnici s MS-om vjeruju kako je prehrana uzrok multiple skleroze te da promjena prehrane može utjecati na ishod bolesti. Međutim potrebno je naglasiti kako specifična «MS dijeta» još uvijek nije pronađena te je pitanje postoji li ona uopće. Jedini prehrambeni čimbenik koji se kroz sva istraživanja pokazao bitnim u nastanku multiple skleroze (ali i ostalih autoimunih bolesti) je manjak vitamina D.
S druge strane rade se mnoga istraživanja o utjecaju prehrane na multiplu sklerozu. Jedno od najvećih je provedeno na 185.000 žena koje sudjeluju u Nurses’ Health Study. U navedenom istraživanju je ispitivano nose li različiti oblici prehrane (zapadnjačka dijeta: bogata crvenim mesom, šećerom i prerađenim žitaricama ili zdrava mediteranska dijeta: bogata povrćem, voćem, grahoricama, ribom, peradi i cjelovitim žitaricama) povećan rizik od razvoja multiple skleroze. Istraživanje je pokazalo da nema razlike u riziku od razvoja multiple skleroze bez obzira koju vrstu prehrane su ispitanici uzimali. No, osobe koje su se hranile zdravom mediteranskom prehranom su imale puno manje pridruženih bolesti (srčane bolest, tlak, šećer…), a poznato je kako bolesnici s multiplom sklerozom koji imaju pridružene bolesti imaju značajno lošiji ishod multiple skleroze.
Mnogo se piše i o Swankovoj dijeti u multiploj sklerozi. Trenutno ne postoje znanstveno utemeljeni dokazi da navedena dijeta ima ulogu u liječenju multiple skleroze. No istraživanja provedena na malom broju ispitanika su pokazala kako bolesnici koji uzimaju dijetu koja je siromašna zasićenim masnim kiselinama u prosjeku izgube do 10 kg, imaju značajno manje masnoće u krvi te se značajno manje osjećaju umorni, dakle ima vrlo slične učinke kao i zdrava mediteranska prehrana.

2. Kakvu prehranu preproučate svojim pacijentima i zašto?
Ja svim bolesnicima preporučam zdravu mediteransku prehranu iz gore navedenih razloga. Za sve ostale dijete za sada ne postoji dovoljno dokaza koji govore niti o njihovoj učinkovitosti, ali i neučinkovitosti.

3. Vi svojim pacijentima preporučate i unos D vitamina u dozama većim od uobičajene, ali još uvijek puno manjim od protokola koji neki preporučaju. Možete nam pojasniti kako uopće djeluje vitamin D na MS?
Koliko je za sada poznato, vitamin D igra vrlo bitnu ulogu u nastanku multiple skleroze. Trenutno se provode mnogobrojna istraživanja kojima je cilj utvrditi može li se vitaminom D spriječiti nastanak multiple skleroze kod osoba s povišenim rizikom te može li uzimanje vitamina D ublažiti tijek bolesti.
Trenutno se može preporučiti jedino uzimanje vitamina D (do 5000 i.j. dnevno) kako bi se razina vitamina D održala u gornjim granicama normale.
Za osobe koje uzimaju jako visoke doze vitamina D potrebno je naglasiti da ovakvo liječenje bez nadzora liječnika može nositi vrlo ozbiljne komplikacije. Nadalje nekoliko je istraživanja u kojima je uspoređivano liječenje visokim naspram niskim dozama vitamina D čak pokazalo da su relapsi i progresija bili viši u bolesnika, koji su liječeni visokim dozama, dok niti jedno istraživanje nije pokazalo poboljšanje kod bolesnika koji su liječeni visokim dozama vitamina D.

4. Što je s kanabisom? Ovo je aktualna tema jer je napokon odobreno korištenje i u Hrvatskoj. Koja je zapravo primjena i učinak kanabisa i u kojem obliku kod MS-a? I što mislite o pravilniku koji je donešen?
Kanabinoidi svakako igraju važnu ulogu u liječenju multiple skleroze, ali ne onako kako to većina bolesnika misli. Potrebno je naglasiti kako kanabinoidi nemaju nikakvu ulogu na tijek multiple skleroze i za to postoje trenutno vrlo jaki dokazi. Ono u čemu su kanabinoidi učinkoviti je ublažavanje simptoma multiple skleroze, prvenstveno spastičnosti i boli. To su jedine dvije indikacije kada bi se kanabinoidi trebali koristiti u liječenju multiple skleroze.

5. Vi ste prvi javno stali uz naš MS TIM HRVATSKA, hodali ste s nama na prvom MS WALKU s cijelim Vašim timom, radite puno na istraživanju naše bolesti i u kontaktu ste sa svjetskim stručnjacima. Želim Vam se zahvaliti na svemu tome poglavito jer ste uvijek dostupni za informacije i držim kako podržavate i razumijete našu misiju – osvješćivanje javnosti, ali i oboljelih o samoj bolesti i moram Vas na kraju pitati gdje smo i jesmo li bliže konačnom cilju – pronalasku lijeka?
Mislim da je suradnja bolesnika i liječnika zaista važna, to je jedini put kojim se može poboljšati međusobna komunikacija. Bez toga mi, liječnici, ne znamo koji vas problemi posebno muče i kako na njih odgovoriti.
Drago mi je da ste vi prepoznali važnost znanosti u zbrinjavanju bolesnika jer bez vašeg uključenja nema niti poboljšanja, a naposljetku niti mogućnosti otkrivanja novog lijeka. Cilj je mog tima upravo to, aktivno uključiti bolesnike, osigurati im adekvatnu terapiju, ali i pokrenuti nove projekte koji će u konačnici doprinijeti boljem razumijevanju bolesti.
Suradnja s ostalim europskim i američkim centrima također je važna, zbog čega sam ja osobno, ali i svi moji mlađi kolege proveli nekoliko mjeseci na najvećim svjetskim centrima. Ovo je vrlo važno jer tako možemo naš način rada staviti u kontekst onog što se danas smatra optimalnim liječenjem.
Konačno, mislim da medicina (ponajprije zahvaljujući suradnji sa znanosti) ide velikim koracima naprijed, međutim, još uvijek nismo nadomak otkriću konačnog lijeka. S druge strane, novi lijekovi koji značajno usporavaju (pa čak i zaustavljaju) progresiju bolesti sve su bolji, čime je i nada u izlječenje veća.

Hvala docentu Habeku na ovom razgovoru. Moram priznati kako me zadnja rečenica najviše obradovala. Još kad bih i ja skinula 10 kilograma i sa slavonske prehrane prešla na mediteransku…. Moram provjeriti ima li kulena i čobanca u njoj. Ako ima do MS walka bit ću lakša….bar gram. No, šalu na stranu trebali bismo se zdravo hraniti. Ja stalno počinjem od ponedjeljka. Valjda će taj ponedjeljak uskoro doći.


Na Vama je izbor kako ćete se liječiti, lista dostupnih lijekova u Hrvatskoj je sada puno bogatija. O tome sam već pisala ovdje i navela sve dostupne terapije s njihovim učincima i nuspojavama.

Važno je liječiti se, ne zaboravite kako je multipla skleroza prije svega po definiciji progresivna autoimuna bolest. Svatko od vas ima pravo na izbor. Što ćete odabrati vjerojatno je rezultat svega što ste iskusili ili pročitali. No pazite da ne vjerujete baš svemu što ćete pronaći u bespućima interneta. Pametno guglajte jer riječ je o vašoj budućnosti.

Čini mi se kako u svojoj grčevitoj borbi za pronalazak lijeka svi mi nekako lutamo, a i postajemo lake žrtve onih, koji na bolesnicima poput nas, pokušavaju nažalost i profitirati. Puno je pripravaka na koji će vas nagovarati i s kojima će vam jamčiti izlječenje. O da samo vidite kakve ja mailove dobivam i što su ljudi sve nudili da me ozdrave. Moram priznati da pobjesnim na drskost koju neki imaju, čak počinjem razmišljati da javno objavim te „nadriscjelitelje“ da se s njima pozabave mjerodavne institucije. Zato ponavljam budite oprezni i držite se provjerene medicine.

Docent Mario Habek i njegov tim podržat će nas i ove godine te nam se priključiti 25. svibnja na ovogodišnjem MS walku. Na Bundeku planiramo jednu malu tribinu kako bismo iz prve ruke čuli najnovija saznanja o našoj bolesti. MS tim Hrvatska i dalje će podržavati znanstvena istraživanja ovog tima, koji svakodnevno rade upravo na multipli sklerozi. Takvi kao oni daju mi nadu kako ćemo uskoro doći do novih saznanja koja će nas dovesti i do krajnjeg cilja – pronalska lijeka.

Vidimo se uskoro, prema najavama na društvenim mrežama ovogodišnji MS walk okupit će gotovo 3000 oboljelih. Čini se kako će nam Bundek uskoro postati premali….Službene majice ms walka možete kupiti ovdje .

Radujem se tom našem druženju i razmjeni iskustava. Do iduće srijede ostajte mi pametni i veseli.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Odgovori